Ostrov Cup 2019 – reportáž ze závodu hoopers

Neděle 7.4.2019… Velmi příjemný den ve znamení něčeho nového pro Psí školu „Na Ostrově“…

Uspořádaly jsme I. závody v Hoopers nejen pro domácí týmy! (Generálka proběhla vloni na podzim  pouze pro Ostrovany v rámci závodu O Mistra Ostrova..)

Moc děkuji sponzorům cen pro vítěze závodu: akciové společnosti Brněnka a také Vlaďce Homolové, která obstarala výtečná vína pro vítěze a k tomu i Klubu Fillia, který přispěl vstupenkami do své Solné Jeskyně.
Na programu závodu byla hra, která byla hodnocená dohromady pro kategorii „učňů i mazáků“ . Jednalo se o velký okruh, kde si každý pes mohl vyzkoušet všechny překážky, které ho měly čekat v závodních tratích.  Potom už měly následovat dvě tratě, které měly být soutěžně hodnoceny – zvlášť pro učně a zvlášť pro mazáky a také zvlášť pro velikostní ráz psa (do a nad kohoutkovou výšku psa rovnající se 40 cm)
Bylo velmi milé, že se na Ostrov Cup přihlásily týmy nejen z Brna, ale  i z jiných (a dosti vzdálených měst) a dokonce i ze Slovenska! Moc si toho vážíme a doufáme, že jsme je neodradily od další  účasti na podobných akcích. 
Závody jsme pojaly zodpovědně a ještě v sobotu jsme s Radanou raději vyzkoušely všechny tratě, které jsme si s  Hankou připravily postavit pro „mazáky“ a které měly běžet i „učni“ ! .
Ale právě při závodní generálce  jsme narazily  na problém s pevně vytyčeným čtvercem, který na trénincích nepoužíváme a jen si tak řekneme, kde by asi byl. Ze čtverce měli  mazáci vysílat své psy do trati a nesměli ho překročit, a mě s v reálu do připravených tratí jaksi nevešel.. 🙂
No  a tak jsem zase vymyslela něco úplně jiného a doufala, že to bude „zaběhnutelné“

A bohužel  jsem zřejmě nasadila laťku dost vysoko, protože bez trestných bodů se oba soutěžní parkury pro mazáky  nepodařilo překonat ani jednomu týmu.
Tak jak už jsem psala výše, doufám, že jsem případné závodníky  neodradila a na hoopers nezanevřou.
Hanka u naší generálkové zkoušky nebyla a tak dostala na starost postavit a posoudit původní plánované tratě pro učně, které ale stejně nějakým způsobem upravila!   V této kategorii už byly výsledky  o hodně veselejší… 

Oceňování vítězů bylo  v podstatě velmi nespravedlivé, protože jsme vypsaly jen dvě výkonnostní kategorie, i když podle plánovaných pravidel Klubu Hoopers jich má být mnohem víc…

Nemůžeme srovnávat běhy učňů, kde soutěží  -náctileté nohy, proti těm -sátiletým, nebo nemocným  , psíky, kteří mají třeba 2 roky s těmi, kterým je deset a více (i když mají podstatně víc životních zkušeností!  )zdravotně handicapované s těmi bez zdravotních problémů.., no a také některá plemena budou prostě vždy rychlejší, než ta druhá…
Myslím, že psům je to v 99% vždy jedno, jestli budou stát na stupních vítězů.. Ty to buď baví anebo ne a buď mají radost ze spolupráce s člověkem, anebo to dělají jen z donucení a kvůli ambicím pánečka… Uznávám ale, že se vždy najde jedno procento, které smýšlí úplně jinak… 

Jenže  člověk byl  stvořen jako tvor soutěživý a vždy se bude chtít porovnávat se soupeři… 

A tak ještě uvidíme, jestli příští ostrovanskou hoopers akci pojmeme jen jako celodenní setkání  „Přátel hoopers“, kdy budou výzvou jen postavené tratě, a které by mohly připravit např. zástupci  všech zúčastněných klubů, nebo zůstaneme u klasického formátu závodního dne s rozdělením na více kategorií.
V každém případě budou všichni účastníci Ostrov Cup 2019 srdečně vítáni.

Za fotoreportáž z akce děkujeme tradičně Svaťce Liškové a za bezchybnou časomíru a zpracování výsledků Ivanu Golkovi a Ivě Momirovové.